Over mij

Elma Hogeboom

Duurzaam Kunstenares, Ondernemer & Enthousiast Tuinierster

 

Elma Hogeboom | Sustainable Art

Mijn werk als duurzame kunstenares begon jaren geleden vanuit de natuurwetenschappen, met een bachelordiploma in natuurkunde en wiskunde en een masterdiploma in biomedische wetenschappen. Mijn begrip van de natuur voedde een diepe waardering voor de natuur. Door de werelden van wetenschap en kunst samen te voegen, weerspiegelen mijn werken het wonderlijke van de natuur in haar tijdloze schoonheid en voortdurende regeneratie.

Als gepassioneerd tuinierster heb ik daarnaast mijn tuin ontworpen als een aardse versie van het paradijs, vol kleurrijke planten die gebruikt kunnen worden in mijn kunst. Het is een biologisch, eetbaar en bijvriendelijk paradijs midden in de stad, vol met allerlei soorten fruitbomen, bessenstruiken en eetbare bloemen. Mijn tuin is vol leven, beweging en bruist van leven, en een grote inspiratiebron voor mijn kunst.

Maar kunnen kunst en duurzaamheid samen gaan? Toen ik als kunstenares begon, kwam ik er al snel achter dat veel verf vol zit met zware metalen, veel inkten zeer giftig zijn, en dat duurzame en herbruikbare kunstwerken bijna niet te vinden zijn. Dit zette mij aan het denken: hoe kan ik een verschil maken en een transitie in gang zetten in de kunstwereld, op weg naar echt duurzame alternatieven?

Deze transitie vergt veel creativiteit en een onconventionele benadering; een uitdaging die mij op het lijf is geschreven. En zo begon in 2017 mijn avontuur als duurzaam kunstenares. Opgeleid als wetenschappelijk onderzoeker, heb ik nu mijn plek gevonden bij de Prince’s Foundation: School of Traditional Arts in Londen. Hier voer ik een promotieonderzoek uit over het onderwerp ‘Paradijs’ en de implicaties ervan voor duurzaamheid in de kunsten. Het is een liefdewerk, waarbij ik mijn wetenschappelijke opleiding combineer met mijn passie voor natuur en kunst.

Achter de schermen

In deze video neem ik je mee in mijn studio, waar ik duurzame (vegan) aquarelverf maak van Franse oker, een aarde pigment.

Voor meer inspiratie kun je een kijkje nemen op mijn YouTube kanaal.

 

ORIGINELEN

Duurzame Kunst aan de muur?

error: All content on this website is protected by copyright.