Mijn werk

Kunst met visie

Veerkracht & Verbeelding

 

Als kunstenaar kijk ik met fascinatie naar de natuur, haar veerkracht en de prachtige balans die ten grondslag ligt aan complexe natuurlijk systemen. Veel van deze structuren, krachten en principes komen op abstract niveau terug in mijn werk. Maar deze fascinatie heeft in mij ook een visie gecreëerd. Een visie om kunst te maken die niet alleen geïnspireerd is door, maar die in zichzelf ook bijdraagt aan een veerkrachtige wereld. 

Helaas is veel kunst gedurende de afgelopen eeuwen onduurzaam en zelfs schadelijk geworden voor onze planeet. Zeer giftige stoffen en zware metalen, zoals cadmium en cobalt – die uit vrijwel alle sectoren zijn verbannen – zijn nog steeds aan de orde van de dag de kunstwereld. Vaak niet in het volle zicht, maar vermomd, door het gebruik van aanlokkelijke namen, als Viridian Groen of Cerulisch Blauw. Het roept de vraag op: kan het ook anders?

Gelukkig is het antwoord hierop ‘ja’. Kijk bijvoorbeeld naar de plant ‘Meekrap’, die inheems is in Eurazië. Haar diepe wortels weven zich een weg door de aarde en vormen zo een stevig netwerk dat de bodem bindt en bodemerosie bevecht. Haar bloemen zijn geliefd bij bijen, en haar bessen vormen een bron van voedsel voor vogels. Bovendien bevat meekrap een natuurlijke rode kleurstof, die al millennia wordt gebruikt door ambachtslieden en kunstenaars wereldwijd. Als vitaal onderdeel van ons erfgoed, belichaamt meekrap de connectie tussen Kunst en Veerkracht. Het is mijn visie om deze eeuwenoude Duurzame Geheimen in de Kunst te herontdekken en nieuw leven in te blazen.

 

HIghtree

Duurzame Kunst aan de muur?