Over mij

Duurzame Kunst

Hoe het avontuur begon

 

Elma Hogeboom | Sustainable Art

Hallo! Leuk dat je mijn website bezoekt! Mijn naam is Elma Hogeboom, een duurzame kunstenares uit Nederland.

In mijn dagelijks leven streef ik naar duurzame en veerkrachtige levensstijl. Voor mij betekent dat rekening houden met mens, dier en milieu. Ik kijk goed naar het voedsel dat ik eet, de kleren die ik koop en de omgeving waarin ik woon. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn tuin volledig omgetoverd tot een biologisch, eetbaar en bij-vriendelijk paradijs, vol met fruitbomen, bessenstruiken en eetbare bloemen. Mijn tuin is vol leven en beweging: een grote bron van inspiratie voor mijn kunst.

Maar kunnen kunst en duurzaamheid samen gaan? Toen ik als kunstenares begon, kwam ik er al snel achter dat veel verf vol zit met zware metalen, veel inkten zeer giftig zijn, en dat duurzame en herbruikbare kunstwerken bijna niet te vinden zijn. Dit zette mij aan het denken: hoe kan ik een verschil maken en een transitie in gang zetten in de kunstwereld, op weg naar echt duurzame alternatieven? Hoe kan ik de kunstsector veerkrachtiger maken door kunstwerken aan te bieden die niet schadelijk zijn? 

Deze transitie vergt veel creativiteit en een onconventionele benadering; een uitdaging die mij op het lijf is geschreven. En zo begon in 2017 mijn avontuur als duurzaam kunstenares. Met een achtergrond in wetenschappelijk onderzoek, was het voor mij een logische stap om te beginnen met vele uren systematisch uitpluizen van alle materialen waar ik mee wilde werken: van pigmenten tot papieren en penselen, en alles daar tussenin. Mijn bevindingen legde ik vast in een duurzame materialen database. Het is een liefdewerk, waarin ik mijn wetenschappelijke opleiding combineer met mijn passie voor de kunsten. 

Mijn originele duurzame kunstwerken voor de verkoop bestaan met name uit extra groot-formaat aquarels op milieuvriendelijke papieren in gerecyclede lijsten. In 2018 ben ik naast mijn originele kunst ook een bedrijf begonnen in duurzame kunst, Hightree® Sustainable Art Co. (Hightree is al jaren mijn bijnaam en een letterlijke vertaling van mijn achternaam Hogeboom). Met Hightree®, is het mijn missie om duurzame kunst beschikbaar te maken voor een breed publiek. Ik geloof namelijk dat duurzame kunst de standaard moet zijn, beschikbaar voor iedereen, onafhankelijk van onze maandelijkse loonstrookje. 

Via Hightree® bied ik reproducties aan van mijn originele kunst in de vorm van duurzame art prints en wenskaarten. Alle werken zijn milieuvriendelijk gedrukt met biojnkten op 100% gerecycled papier. Daarnaast is het mijn missie om compleet plastic-vrij te zijn als bedrijf. Dit is een doel dat ik met veel ijver en oog voor detail probeer na te streven.

Zelfs na al deze inspanningen om mijn kunst duurzaam en veerkrachtig te maken, kan ik in het huidige economische systeem helaas niet garanderen dat mijn bedrijf alleen positieve impact heeft. Daarom besloot ik bij de oprichting ervan om een of meerdere bomen te planten voor ieder kunstwerk dat ik verkoop, of dit nu een origineel werk is, of een reproductie: ‘A tree for a ‘Hightree’, zoals ik dat noem (of een ‘boom voor een Hogeboom’). Op deze manier bundelen we als kunstenaar en kunstliefhebber onze krachten om van deze wereld een mooiere en groenere plek te maken, kunstwerk voor kunstwerk.

Achter de schermen

Neem een kijkje in mijn studio

HIGHTREE

Duurzame Kunst aan de muur?