DIY Duurzaam Schetsboek | Sustainable Art on the Road

feb 13, 2019

De Basis – Een Duurzaam Schetsboek

Vaak vind ik het leuk om mijn tekenspullen met me mee te nemen onderweg, voor op reis, of om gewoon ergens in een cafeetje te zitten schetsen. Je weet immers maar nooit wanneer en waar je inspiratie op doet, en dan is het fijn om altijd iets achter de hand te hebben. De basis begint voor mij bij een mooi duurzaam schetsboek. Omdat ik zelf graag met aquarel werk, was een aquarel journal voor mij een voor de hand liggende keuze. Je kunt dan makkelijk een reissetje met (duurzame) aquarel napjes in je tas gooien, een klein jampotje met water en een penseel (of een reispenseel met watercompartiment) en je bent klaar.

Papierkeuze

Als het op een duurzaam schetsboek aankomt, kijk ik zelf in eerste instantie naar het papier. Ik werk graag op zwaar aquarelpapier (minimaal 300 grams), om bobbelen van het papier door het water zoveel mogelijk te beperken, omdat je onderweg je papier niet kunt opspannen. Daarnaast vind ik een gebonden journal met harde kaft handig om beschadiging in mijn tas te voorkomen. En het papier zelf moet wat mij betreft van een aantoonbaar duurzame bron komen. Zo is er aquarel papier van gerecyclede katoenen lompen, papier met FSC® keurmerk voor verantwoorde bosbouw, of papier van bamboe, om er een paar te noemen.

Koptische binding

Nu werk ik zelf bij voorkeur met de spullen die ik al heb, in plaats van iedere keer weer iets nieuws te kopen. En aangezien ik in mijn studio een mooie grote rol duurzaam aquarel papier heb staan, leek het me een goed idee om hier zelf katernen uit te snijden, en deze samen te binden tot een schetsboek met een Koptische binding. Koptisch boekbinden stamt uit de tijd van de vroege Christenen in Egypte, de Kopten. Zij gebruikten deze techniek al in de 2e eeuw na Christus. Een mooie oude techniek dus, die als voordeel heeft dat er geen (PVA) lijm gebruikt hoeft te worden om de rug van het boek te verlijmen. Extra milieuvriendelijk dus. Daarnaast geeft deze techniek een boek dat mooi plat openvouwt. Ideaal dus voor aquarel en andere vloeibare kunst, die natuurlijk niet van de pagina af moet lopen.

 

Tutorials

Wil je zelf ook zo’n schetsboek maken? Hier beneden vind je een link naar een handig filmpje op YouTube met instructies (in het Engels) van SeaLemon. Omdat dit filmpje in het Engels is, is er ook een mooie Nederlandse uitleg hier te vinden.

DIY Koptisch Boekbinden – een Tutorial (in het Engels)

DIY Hardcover Coptic Stitch Book – Met dank aan  SeaLemon

Meer informatie over het maken van een harde kaft

DIY Hardcover Coptic Stitch Book – Met dank aan  SeaLemon

Een paar duurzame tips

Het bekleden van de kaft delen met (pak)papier kan prima met restjes papier. Zelf gebruikte ik pakpapier waar een cadeau voor mijn verjaardag mee was ingepakt. Ik vond het papier zo mooi, dat ik het besloot te bewaren voor dit project.

Voor het binddraad gebruikte ik oude resten katoenen borduurgaren, die ik van tevoren door een blokje bijenwas had gehaald, dat ik nog had liggen. Gewaxte draad is handig tegen knopen in de draad tijdens het boekbinden, maar is optioneel. Heb jij nu geen oud draad thuis? Denk dan eens aan bakkerstouw uit de keuken, een bolletje katoen, waar de kringlopen vaak mee vol liggen, of een stuk dun hennep of jute touw dat je in de tuin gebruikt.

Zo zie je maar: met ‘oude’ spullen kom je een heel eind!

Welkom!

Leuk dat je mijn blog bezoekt! Mijn naam is Elma Hogeboom en ik maak duurzame kunst. Op mijn blog staat een aantal artikelen over mijn gedachten over duurzame kunst, tips & tricks etc. Wil je me aan het werk zien? Bekijk dan eens het onderstaande filmpje op youtube, of volg me op social media en let’s connect!

Let’s keep in touch!