Beter een stap in de goede richting…

apr 7, 2018

Duurzame kunst. Het klinkt mooi, en dat is het ook. Maar hoe pak je dat nu praktisch aan?

Toen ik onderzoek begon te doen naar duurzame alternatieven voor mijn kunst, kwam ik gaandeweg achter dat een omschakeling nog best lastig kon gaan worden. Hoe meer ik las, onderzocht en speurde op internet, hoe meer ik me overweldigd voelde. Er waren zo veel materialen en technieken waar ik goed over na moest denken. Op momenten duizelde het me! De grote perfectio-idealist kwam dan in mij naar boven, en de moed zakte me in de schoenen als ik alleen al dacht aan wat ik allemaal zou moeten uitzoeken.

Die perfectio-idealist in mij is echt hardnekkig. Het liefst zou ik bijvoorbeeld zelf een papiermolen hebben, mijn papier van gerecyclede materialen maken, en dat alles op hernieuwbare energie. En dat alles in de perfecte werkomgeving… In mijn hoofd hoor ik de fluitende vogeltjes al, de geur van pasgemaaid gras, terwijl ik uitkijk op mijn bloesemende fruitbomen…  Maar de werkelijkheid is dat de bloesem maar hooguit een paar weken in de bomen zit, en hoewel we hier aardig wat molens hebben, vraag ik me af of ik nou echt molenaar wil zijn… Ik wil toch ook praktisch kunst maken? Er zitten gewoon te weinig uren in een dag!

*pop*

Dat was het geluid van mijn pink bubble die knapte… Ik kan gewoon niet alles, en de wereld is verre van perfect. Er zit dan maar een ding op: gewoon beginnen! Want er is wat mij betreft maar een manier om een doel te bereiken, en dat is door gewoon een stap te zetten. Beter een kleine stap in de goede richting, dan helemaal geen stap, toch? Je verwacht van een baby toch ook niet direct een marathon na z’n eerste stapjes? Dus dat is wat ik deed. Een eerste stap, en toen nog een, en nog een, tot ik goed op weg was!

En vandaag wil ik jou aanmoedigen en vragen: wil je samen met mij je eerste (of misschien wel tiende, of honderdste) stap zetten? Ik zou het een eer vinden om samen dit avontuur aan te gaan!  En net zoals op reis hoeft duurzaam niet duur te zijn! In de komende blogs wil ik delen hoe duurzaam niet alleen goed kan zijn voor de wereld, maar ook voor je portemonnee!

Zal ik alvast een tipje van de sluier oplichten? Kijk maar eens naar de onderstaande foto!

Stay tuned!

 

Welkom!

Leuk dat je mijn blog bezoekt! Mijn naam is Elma Hogeboom en ik maak duurzame kunst. Op mijn blog staat een aantal artikelen over mijn gedachten over duurzame kunst, tips & tricks etc. Wil je me aan het werk zien? Bekijk dan eens het onderstaande filmpje op youtube, of volg me op social media en let’s connect!