Ode aan de kroontjespen

mei 10, 2018

Ode aan de kroontjespen

Heb jij dat ook, dat je soms gewoon echt verslingerd aan iets bent? Ik wel! Mijn liefde voor kroontjespennen begon op jonge leeftijd. Al op mijn zesde was ik regelmatig met mijn beste vriendin aan het tekenen met een kroontjespen en inkt. We hadden er samen enorm plezier in en tekenden alsof ons leven er vanaf hing. Het mooiste vond ik altijd de mooie marmermotieven op het hout van het handvat van mijn kroontjespen, en als puntje op de i dat prachtige metalen pennetje, zo’n elegante vorm!

Naast het heerlijke gevoel van een kroontjespen en telkens weer het opnieuw dopen in de inkt, vind ik ook het tekenen zelf een inspirerend gebeuren. Het is een puur meditatief moment, iedere keer dat ik weer langzaam, streep voor streep en stip voor stip, mijn kunstwerken opbouw. Het wisselen van de pennetjes voor verschillende soorten pennenstreken, het mindful dopen in de inktpot, omdat anders je pen druipt van de inkt… Ieder aspect van deze oude tekenvorm ademt rust en bezinning.

Ode aan de kroontjespen

Wat voor mij eerst begon uit liefde voor de kroontjespen, is langzaam uitgegroeid tot een overtuiging; een idealisme. Om mij heen zie ik in winkels steeds meer brushpennen, fineliners en verfstiften verschijnen. En hoewel ik zie dat deze zeker een functie hebben, en ik zelf meerdere soorten in mijn etui heb zitten, merk ik ook dat ik steeds meer moeite krijg met al dat plastic, zeker wanneer deze stiften niet hervulbaar zijn. Begrijp me niet verkeerd, als ik op reis ga en tekenspullen mee neem, kies ook ik voor de praktische plastic pen, in plaats van mijn inktcollectie mee te slepen en in de trein een Oost-Indische inkt spill te riskeren :S Maar thuis… daar ga ik inmiddels toch echt voor mijn oude vertrouwde kroontjespen! Gemaakt van hout, met een metalen pennetje, is dit al eeuwen een duurzaam blijvertje. En de inktpotjes: die zijn toch nog steeds van glas, en dus mooi recyclebaar! En zeg nou zelf, al die inktpotjes op een rijtje zijn toch een plaatje? (en de kat natuurlijk ook :D)

Tekenen met kroontjespen en inkt

Allemaal leuk gezweef kun je denken: maar what about the money? Hee, we blijven toch Hollanders 😉 Als wis- en natuurkundenerd/-liefhebber kon ik het niet laten en heb ik eens zitten rekenen, en ik wilde mijn bevindingen met jullie delen:

Even rekenen!

WARNING! Hier komt *die-hard* wiskunde. Als je daar niet van houdt, sla dit stukje dan over en lees alleen de resultaten 😉

Laten we eens rekenen:

Een potje Oost-Indische inkt van 30 ml kost minder dan 4 euro. Als je de basisinvestering van een kroontjespen (houder met metalen pennetje heb je al vanaf 2 a 3 euro) even niet meeneemt, dan betaal je per milliliter inkt nog geen 14 cent.

Als we nu een pen nemen met een punt van 6 mm en er vanuit gaan dat het inkt compartiment in de pen een 10 cm lange cilinder is, dan praten we over een volume van (oppervlakte cirkel X lengte cilinder) = (pi X 0.3 cm X 0.3 cm) X 10 cm = 2,83 kubieke cm = 2,83 ml.

Conclusies

LEES HIER VERDER | Dus een plastic pen bevat ongeveer 3 ml inkt, waar je in de kunstenaarswinkel toch al gauw 1,50 euro voor betaalt. Als je dat vergelijkt met de prijs voor Oost-Indische inkt, dan zou dat een prijs zijn van nog geen 42 cent. Je bent dan dus ruim 3 keer goedkoper uit met een potje inkt en een kroontjes pen, dan met een plastic pen! (En dan heb ik nog niet eens de prijs genomen voor grootverpakking Oost-Indische inkt!)

OK, dat is leuk Elma, kun je denken: maar wat als ik inkt met een KLEURTJE wil gebruiken, die zijn toch duurder? Dat is waar ja. Maar een potje gekleurde inkt van de bekende merken kost voor 30 ml nog geen 7 euro (en dan heb je echt prijzige en mooie inkt hoor!) Dan zou de prijs per ml 23,3 cent zijn, en de vergelijkbare prijs voor een plastic pen van 3 ml dus 70 cent. Het gebruik van gekleurde inkt is dus alsnog de helft goedkoper dan een plastic pen!

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar de knieperige Hollander in mij wordt hiervan heel blij! En de duurzame kunstenares nog veel blijer! Want duurzaam hoeft dus niet duur te zijn! Sterker nog: als we de milieu-impact van al dat plastic zouden verrekenen in de prijs van de pen, dan zouden we allemaal nog schrikken! Al die zeeën en oceanen die vol drijven met plastic; vissen, dieren, en zelfs wij zelf, die dagelijks microplastics binnenkrijgen via ons voedsel en ons drinkwater; deze wereld heeft een serieus probleem…

Kom dus in actie, wees radicaal… koop een kroontjespen! 😀 (een beetje zelfspot moet kunnen toch?) En als je ECHT niet om een plastic pen heen kunt, zorg dan dat je het plastic recyclet wanneer de vulling leeg is, zo blijft het plastic uit onze oceanen, en bouwen we samen aan een gezondere wereld!

Ode aan de kroontjespen

Welkom!

Leuk dat je mijn blog bezoekt! Mijn naam is Elma Hogeboom en ik maak duurzame kunst. Op mijn blog staat een aantal artikelen over mijn gedachten over duurzame kunst, tips & tricks etc. Wil je me aan het werk zien? Bekijk dan eens het onderstaande filmpje op youtube, of volg me op social media en let’s connect!

Let’s keep in touch!